SVJETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM OBILJEŽEN U DNEVNOM CENTRU

Svjetski dan osoba sa autizmom, 2. april, ove godine je obilježen prigodnim programom u prostorijama Dnevnog centra, za razliku od prethodnih kada je organizovana šetnja glavnom gradskom ulicom.

Autizam predstavlja razvojni poremećaj koji se najčešće manifestuje kroz načine na koje osoba komunicira i kako se odnosi prema drugim ljudima. Takođe, autizam karakterišu ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Najčešće se prepoznaje kao neadekvatno regovanje djeteta na spoljašnje stimuluse u vidu zvuka, dodira, prisustva druge osobe, prostornih odnosa i slično.

Dijagnozu je veoma teško postaviti, zato što se autizam po nekim novim istraživanjima javlja tokom prve tri godine života.

Roditelji su ti koji najčešće prvi uoče poremećaje u razvoju djeteta u prvoj ili drugoj godini. Rano otkrivanje autizma veoma je važno za dalji tok života djeteta, jer mu daje mogućnost da stekne određene socijalne vještine i samostalnost, što je jako bitno kada su u pitanju djeca sa ovakvom dijagnozom.

Svjetski dan osoba sa autizmom obilježava se svake godine 2. aprila, a određen je rezolucijom Ujedinjenih nacija od 18. decembra 2007. godine, u cilju širenja  svijesti o autizmu, sprečavanju diskriminacije i promovisanju njihove inkluzije u  društvo.